Participarea mea în Festivalul “Pledez pentru tine(ri)” cu spectacolul “Zic Zac” a fost o bucurie imensă prin care am avut șansa să ofer un cadou frumos publicului nemțean. Este publicul care a fost martor la formarea mea ca artist și merita o justificare pentru absența mea din ultimii ani. Am inventat “Zic Zac” pe străzile din Piatra Neamț, în drum spre repetiții…
Prin “Hotel PM” am avut o satisfacție nemaipomenită, nu doar pentru premiile primite, ci și pentru entuziasmul dovedit de actorii care m-au sunat imediat după spectacol spunându-mi cât de bine s-au simțit în hotelul de pe scena Teatrului Tineretului. E scena pe care i-am văzut pentru prima oară în urma cu mulți ani. E scena pe care am slujit-o!

Andrea Gavriliu, coregraf

Sunt atașat emoționat de Festivalul de la Piatra Neamț! În liceu îl aşteptam în fiecare an ca pe cel mai important eveniment cultural al oraşului, ceea ce cred că este în continuare. E o mare bucurie să îl descopăr de data aceasta în calitate de invitat, să găsesc același public primitor și o echipă de organizare dornică, dedicată și implicată. În toamna aceasta am simţit mai mult ca niciodată că Piatra Neamţ e acasă.

Bobi Pricop, regizor

„Pledez pentru tine(ri)” nu este doar un festival, e o stare de spirit! Este „acasăle” tinerilor de toate vârstele, al spiritelor creativ-povestoase, care, odată ce au ajuns, nu mai vor să plece. O minune de întâmplare, ce-ți umple sufletul de-ți dă pe dinafară, cât să reziști dorului, până la următoarea întâlnire. Este festivalul spiritului liber, iar asta îi dă unicitate și îl face să devină obligatoriu, în peisajul teatrului românesc. De fapt, asta a fost dintotdeauna menirea Teatrului Tineretului, de a da aripi tinerelor talente și asta face și acum, parcă mai cu poftă ca oricând! Așa că nu putem decât să susținem cu toții, din toți rărunchii, acest demers al minunatei echipe TT, un demers onorant și aducător de aripi și de bucurie, atât orașului Piatra Neamț, cât și întregului teatru (tânăr) din România! Nu e puțin și, mai ales, nu e ușor, de aceea le suntem recunoscători, atât lor, cât tuturor celor care au avut curajul și încrederea de a se fi implicat!
În ceea ce mă privește, vă voi fi întotdeauna alături, cu toată dragostea și implicarea, după modelul personal, din toți rărunchii, Pledând pentru TINE, Teatrul Tineretului, și împreună, pentru TINERI!
Mult curaj și inspirație pentru anul viitor, dragi TT-iști și dragi tineri creatori! Cu mult drag,

Alina Herescu, scenograf

În primul rând, mulțumesc mult pentru premiu! În al doilea rând, mă bucur enorm că Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț s-a reluat. Am avut emoții, la un moment dat, că se va pierde ca multe alte instituții de importanță din țara asta. Cele trei zile petrecute la Festivalul de Teatru “Pledez pentru Tine(ri)” de anul acesta m-au inspirat și m-au făcut să cred că cheful de joc nu ți-l poate lua nimeni, indiferent de situație!
Cu drag și pe curând,

Nicoleta Lefter, actriță

Am avut norocul să fiu prezent cu două spectacole în festival. Am făcut două drumuri, unul la începutul festivalului, altul la final. Regret că nu am putut sta toată perioada. Spectacole faine, o echipă de organizare cum rar întâlnești la alte festivaluri și o atmosferă de prietenie cum doar la “Pledez pentru tine(ri)” am mai întâlnit! Un festival necesar atât pentru tinerii creatori de teatru, cât și pentru publicul din Piatra Neamț.

Alexandru Mâzgăreanu, regizor

Am petrecut doar o jumătate de zi la Piatra Neamț: în zori am plecat din București, pe la prânz am ajuns, am făcut lumini, am jucat și apoi am fugit înapoi spre casă. A fost, așadar, un schimb scurt, dar intens.
Nu știu dacă se datorează tradiției teatrale a orașului sau, pur și simplu, contextului de festival (care a putut fi, în sfârșit, reluat), sau poate provenienței mele dintr-un mediu teatral condiționat tot mai des de profitabilitatea materială a producțiilor, dar am avut bucuria întâlnirii cu un public generos, care iubește actorii și care consideră că aceștia merită toata atenția lor (până la proba contrarie ).
Un public pe care nu trebuie să te preocupi să îl câștigi, ci mai degrabă, să nu îl pierzi. Un public care a înțeles (de fapt, care știe mult dinaintea mea) că un spectacol de teatru nu e o formă de divertisment, ci o experiență comună. Și pentru asta le mulțumesc! Și sper că nu i-am dezamăgit prea tare.
Le mulțumesc organizatorilor pentru toată grija pe care au arătat-o! Au făcut ca în scurta mea ședere la Piatra să mă simt ca acasa. Sper să ne revedem cât de curand!

Dan Rădulescu, actor

Avem Festivaluri grandioase, precum cel de la Sibiu sau FNT, Festivalul Clasic de la Arad sau “Interferențe” de la Cluj, toate aplecate asupra excelenței în domeniu, dar Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț ”Pledez pentru Tine(ri)” îi invită pe cei mai proaspeți creatori la forum, un act de maximă necesitate și, nu în ultimul rând, de responsabilitate, într-un loc predestinat, binecuvântat de-a lungul deceniilor de atâția tineri frumoși, furioși, ajunși la maturitate artistică. M-au impresionat deopotrivă dimensiunea profesională și cea umană a acestor zile petrecute la Piatra Neamț. Am avut bucuria să descopăr creatori noi, autentici, și un teatru mereu viu, de-ți vine să sapi după piatra nemuririi pe sub Pietricica.

Szabó K.István, regizor

Tradiţia nu este suficientă pentru a continua un festival de teatru. Este necesară o permanentă capacitate a organizatorilor de repunere în discuţie, de receptare promptă a noilor feluri de a face teatru şi a noilor moduri prin care teatralitatea poate fi provocată. Timpul prezent este drastic cu artele spectacolului. S-au inventat multe, s-au experimentat la fel de multe. Unui astfel de festival i se lansează provocarea, în primul rând, de a înţelege tendinţele vieţii teatrale şi de a le promova prin tinerii creatori de teatru invitaţi. În al doilea rând, provocarea constă în capacitatea festivalului de a transmite publicului, prin selecţie şi repertoriu de festival, aceste tendinţe. “Pledez pentru tineri” rezonează din plin cu mişcarea teatrală din România, este un barometru credibil al disponibilităţilor tânărului creator de teatru, un brand pietrean în adevăratul sens al cuvântului care prin revenirea sa nu a abandonat nimic din ceea ce avea altădată. După o pauză de câţiva ani, impusă de atâtea neajunsuri financiare, Festivalul de teatru de la Piatra Neamţ, cu noul său nume “Pledez pentru tineri” revine cu aceleaşi înalte standarde, cu aceeaşi perspectiva a proiectelor de viitor oferite tânărului creator de teatru după ce el va fi demonstrat pe scena pietreană ceea ce este ca artist şi mai ales ceea ce poate oferi ca persoana implicată în dinamica actului artistic.
“Pledez pentru tineri” are aceeaşi prospeţime iar, prin riguroasa şi raţionala selecţie repertorială, a adus la Piatra Neamţ spectacole-reper pentru ceea ce astăzi reprezintă “teatrul tânăr”.

Alexandru Aciobăniței, jurnalist Radio Iași

În cinstea Tinereţii
Festivalul de Teatru „Pledez pentru tineri” a fost o adevărată experienţă edificatoare pentru fiecare iubitor de teatru. O întâlnire între şi cu tinerele talente ale scenei teatrale româneşti, menită să dovedească încă o dată că tinereţea este o sursă nesfârşită de energie pozitivă şi creativitate, o explozie de talent care se bucură de apreciere generală.
Variaţie şi imaginaţie fără margini, acestea sunt două concepte ce pot defini festivalul închinat tinereţii, la care echipa Teatrului Regina Maria a avut onoarea să participe anul acesta cu spectacolul „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”.
Felicitări organizatorilor pentru profesionalismul de care au dat dovadă şi sperăm să pledăm împreună pentru tineri la cât mai multe ediţii de acum înainte!

Echipa Teatrului “Regina Maria” Oradea

Prezenţa Teatrului Clasic ’’Ioan Slavici’’ Arad la Festivalul de Teatru Piatra Neamţ PLEDEZ PENTRU TINERI (RI), ediţia a XXVII-a, a însemnat o experienţă de neuitat. Suntem bucuroşi că am împărtăşit momente minunate alături de colegi din întreaga ţară. Felicităm organizatorii acestui eveniment, le dorim multă putere de muncă şi le transmitem că vom reveni de fiecare dată, cu drag, la acest festival de tradiţie .

Bogdan Costea, Manager TCIS Arad

Teatrul German de Stat Timişoara vă felicită pentru aprecierile care au venit din mediul cultural, din partea mass-media, precum şi din partea publicului spectator, cu privire la Festivalul de Teatru Pledez pentru Tine(ri) de la Piatra-Neamţ.
După cum am putut observa, festivalul constituie o veritabilă oglindă a creației teatrale a tinerilor artiști, iar eforturile Dvs., ca teatru producător al evenimentului, merită prețuite cu atât mai mult, cu cât manifestarea este una dintre puținele pe plan național care este dedicată acestei categorii de creatori.
Totodată, festivalul ne-a dat posibilitatea să constatăm o reală comuniune între Teatrul Tineretului și publicul său – un public atent, deschis și receptiv, cum arareori ne-a fost dat să întâlnim. Din acest motiv, avem convingerea că reluarea festivalului în acest an și continuarea sa în anii ce urmează vor avea un impact pe termen mediu și lung, extrem de pozitiv, asupra dezvoltării comunității căreia i se adresează.
Vă mulţumim pentru invitaţie, pentru ocazia de a participa la festival şi pentru amabilitatea şi condiţiile excelente de care ne-am bucurat pe tot parcursul vizitei noastre la Piatra Neamţ.
Vă transmit pe această cale cele mai bune gânduri, atât Dvs. cât şi întregii echipe a Teatrului Tineretului Piatra Neamţ, și totodată mult succes în proiectele pe care le aveți și în pregătirea ediției de anul viitor a festivalului.

Lucian Vărşăndan, Director Teatrul German de Stat Timişoara

În ambianța elegantă a teatrului din Piatra Neamț, unde totul încă respiră aerul proaspăt al restaurării clădirii, iar un suflu fremătător dă seama de dorința și efortul comun, al trupei, al celor care îi stau alături, al conducerii, de a reintra în normalul acțivității după patru ani de „bejanie” pe unde s-a putut păstra viu focul artei lor, între 11 și 22 octombrie a avut loc Festivalul Pledez pentru tine(ri). Ediția a XXVII-a a readus Teatrul Tineretului în centrul de interes. Al acelora care, în oraș, iubesc această artă și au umplut animați de evidentă curiozitate și de admirație sălile de spectacol de la primul gong al festivalului până la seara de gală, marcată de jocul triumfal al artificiilor pe cerul toamnei. Și al acelora cărora le este destinat prin regulament festivalul (oameni de teatru până în 35 de ani).
Timp de douăsprezece zile, Teatrul Tineretului a fost o casă deschisă. Observai și nu puteai rămâne indiferent, te prindea suflul viu al unei atmosfere extraordinare, nu știai ce era mai mare, bucuria spectatorilor ori a staffului și a întregii echipe administrative și tehnice, neobosit secondată, cu aceeași porverbială ospitalitate moldovenească, chiar de către unii actori, în treburile curente de găzduire, nenumărate când e vorba de atâția oameni sosiți la festivial.
Festivalul de anul acesta a adus în fața publicului un repertoriu valoros, artiști care promit și, cu siguranță, vor avea ceva de spus în teatrul românesc. Asta face ca țelul programatic al festivalului să fi fost atins, după părerea mea.
Organizarea mi s-a părut foarte bună, în sensul că programul a fost și judicios gândit, și respectat aproape la secundă, ceea ce nu se întâmplă chiar peste tot. M-am simțit bine în calitate de invitat, ceea ce cred că li s-a întâmplat și altor invitați dintre jurnaliști sau dintre artiști. Iar răspunsul publicului cred că a fost pe măsura strădaniilor organizatorilor. Doresc mult succes festivalului pentru anul care vine!

Mariana Ciolan, jurnalist Radio România Cultural

“Pledez pentru tine(ri)” e unul dintre puţinele festivaluri care nu doar însăilează spectacole, ci are coerenţă, are miză. Poate genera o analiză despre direcţiile de forţă ale regiei tinere româneşti.

Vlad Cristache, regizor